Yök Denkliği

Denklik Nedir?

Denklik : Yurtdışında bir yüksek öğretim kurumundan mezuniyet sonrası diplomanın Türkiye resmi kurumlarınca tanınmasıdır. Başvuru alınan üniversiteler ‘BACHELOR’ derecesinde olup DENKLİĞİ bulunmaktadır. Bachelor derecesi dünyanın her yerinde geçerli olan tek diploma derecesidir.

Rusya’da Denklik var mı?

Rusya üniversiteleri nin vermiş olduğu diploma dünyanın her yerinde ve Türkiye’de geçerlidir. Bachelor statü’de eğitim veren Amerikan, İngiliz, Alman ve Rus üniversiteleri nin diplomaları dünyanın her yerinde geçerlidir. Bu geçerlilik bologna anlaşması ile resmidir.

Yurtdışı Denklik Koşulları
YÖK, üniversite eğitimini yurtdışında sürdürmek isteyen öğrenciler için yeni kararlar aldı ve yurtdışından alınacak diplomaların denkliği ile ilgili kuralları 2019 yılı itibaren yeniden belirledi.

İlk 500 şartı 1000 oldu: YÖK, yurtdışında eğitim almak için Türkiye de ÖSYM sınavlarına katılım şartı olmadan gidilebilecek üniversitelerin dünya sıralamasında “En iyi 500 içinde” olmasını istiyordu. Bu kural ilk “1000 üniversite” olarak değiştirildi.

Ancak yurtdışında gideceğiniz üniversite “En iyi 1000 üniversite” sıralamasında yer almıyorsa bu durumda YÖK, Türkiye’deki ünivesite sınavı başarınızı değerlendirecek. Buna göre;

*Türkiye’deki üniversite sınavına girerek, tıp doktorluğu alanında sıralamada ilk 40 bin, hukuk alanında ilk 150 bin, mimarlık alanında ilk 200 bin ve mühendislik alanında ilk 240 bin içinde yer almaları,

*ÖSYM Kılavuzunda yer alan diğer alanlarda en az Türkiye’deki ilgili programlara yerleşen en son öğrencinin almış olduğu puanı almaları

Seçtiğiniz üniversite ilk 1000 içerisinde değil ve puanınız yeterli değil ise ne olacak?

Üniversite sınavına girmeyen ve ilk 1000 dışında kalan yurtdışındaki üniversitelerde eğitim almak isteyen adaylar için YÖK’ün getirdiği kriterler şöyle oldu:

SAT 1: En az 1000 puan

ACT: En az 21 puan

Abitur: En az 4 puan

Fransız Bakaloryası: Diploma notu en az 12

Uluslararası Bakalorya (IB): En az 28

İtalya Maturita: Diploma notu en az 70

GCE A Level Sertifikası: En az 2 dersten

Avusturya Matura Diploması: En çok 2

Adayların bu notlara ilişkin muadil belgelerinden biriyle kayıt ve mezun olmaları halinde denklik başvuruları bireysel değerlendirilecek.

Rusyada Üniversite Denkliği

Yurtdışında eğitim görmüş her öğrenci mezun olup geldikten sonra Ankara’ya YÖK’e bireysel denklik başvurusu yapmak zorundadır. Dünyanın en iyi üniversitesini de bitirseniz sonuç değişmez. Ülkemizde prosedür bu şekildedir. Mezun olduğunuz ülkedeki Büyükelçiliğimizden daha önceden açtırmış olduğunuz öğrenci dosyasını kapatıyorsunuz ve Sizden istenilen belgeleri YÖK e teslim edip bekliyorsunuz. Daha sonra ortalama 5-6 ay içinde karar çıkmaktadır. YÖK ün kendi kuracağı komisyonunda verme ihtimali olan 3 karar bulunmaktadır ve şu şekildedir.

  1. Direkt Denklik : Komisyondan bu karar çıkması halinde öğrencimiz direkt denkliğini almaktadır.
  2. STS Şartı : Öğrencimiz STS sınavına girip 100 üzerinden 40 net yapması istenir.
  3. Ders Tamamlama : Bu yurtdışında hukuk okuyan öğrencilerin aldığı bir karardır. Hukuk ders içerikleri her ülkede farklı olduğundan sizin Türkiye’de YÖK ün belirleyeceği bir devlet üniversitesinde  yarım dönem ya da 1 yıl boyunca eksik olan dersleri tamamlamanız istenir.

Türk öğrencileri lise diploması ve hazırlık şartı ile kabul eden Rus üniversitelerinde lisans programları genellikle 4 yıl sürmektedir. Bazı programlarda bu süre 5 ile 6 yıla uzayabilmektedir.
Uluslararası eğitim sektöründe oldukça önemli bir yere sahip olan Rusya üniversiteleri tarafından verilmiş olan diplomaların tanınırlığı vardır. Türkiye’de Rus üniversitelerinin tamamının şartlı-şartsız denkliği mevcuttur.

Yurtdışı Üniversite ve Yüksek Lisans Eğitimlerinde YÖK Denkliği

Yurtdışında üniversite eğitimi planlayan öğrencilerin denklik alabilmeleri için öncelikle ÖSYM tarafından yerleştirilmeleri gerekmekte veya okulun tanırlılığı mevcut mu diye kontrol etmeleri gerekmektedir. 

Öğrenci Ösym’nin tercih kılavuzundaki bölümleri seçerek yurtdışında üniversiteye yerleşmesi durumunda döndüğünde denklik başvurusunu yapıp denkliğini alabilir. 

Öğrencinin Eğer ÖSYM tercih kılavuzunda yer alan üniverisiteler dışında başka bir üniversitede eğitim alma planı var ise ozaman eğitim almak istediği eğitim kurumunun YÖK tarafından tanınıp tanınmadığı kontrol edilmelidir.  Yurtdışında eğitim almak istenen kurumun YÖK tarafından tanınıp tanınmadığını E-Devlet Üzerinden öğrenci kendi adına kontrol sağlayabilmektedir. Aşağıda resimler ile birlikte nasıl sorgulanabileceğini sizlerle paylaşıyoruz.

Öncelikle E-Devlet portalına https://www.turkiye.gov.tr/yok-okul-tanima-belgesi-sorgulama  linkinden giriş sağlayarak Okul Tanınma Belgesi Sorgulama menüsüne tıklayabilirsiniz.  Daha sonrasında “Uygulamaya Git” menüsünde tıklayarak ülke ardından üniversite seçebilirsiniz. Ardından “sorgula” menüsüne tıklayarak kurumun YÖK’ün uluslararası listelerinde var mı diye kontrol edebilirsiniz.

Öğrencinin eğitim almak istediği üniversite  YÖK ‘ün uluslararası listelerinde yer alıyor ise üniversiteyi başarı ile tamamladıktan sonra YÖK’e başvuruda bulunarak ve sonrasında akreditasyon için YÖK içerisindeki kurul tarafından belirlenen sorumlulukları yerine getirerek denklik alınabilir. 

YÖK’ün akreditasyon şartları zamana, eğitim alınan üniversite kalitesine, bölüme, ülkeye  ve eğitim öğretim süresine bağlı değişkenlik gösterebilir. Fakat son 3 yılda denklik başvurusu yapan öğrencilerden edindiğimiz bilgi ve tecrübeye göre aşağıda bir kaç örnek paylaşabiliriz.

Rusya’da hukuk eğitimini tamamlayan öğrenci denklik başvurusunda bulunduğunda kurul müfredat farklılığından dolayı 10-12 arasında çıkabilecek fark dersleri öğrencinin yakın olduğu bir üniversitede tamamlamasının ardından denklik vereceğini söyler. 

Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Elektrik mühendisliği gibi kamu sağlığını tehdit eden bölümlerde öğrencilerin STS sınavına girerek 100 üzerinden 40 alması durumunda denkliğini vermektedir.  Bu sınav çalışan derslerini başarı ile geçen öğrenciler için rahatlıkla verebilecekleri bir sınavdır. Sınavın amacı öğrencinin kamu sağlığına zarar vermemesi için eğitim aldığı alanda seviyesinin ölçülmesidir. Ve öğrenciler bu STS sınavlarına sınırsız girme hakkı mevcuttur.

İşletme, Ekonomi, Dil Bölümleri ve Mimarlık gibi bölümlerde ise özel sektör çalışanları olacağı ve kamu sağlığını tehdit etmeyeceği için genelde direk denklik vermektedir.

Yani özetle yurtdışında öğrenci YÖK tarafından tanınan bir üniversitede eğitim alırsa YÖK’ün uygun gördüğü yolları takip ederek denkliğini rahatlıkla alabilir.